Френско-български отношения


Френско-български отношения

 

Диалогът с България започва от началото на 2000 година с много посещения на Министър председателя и други министерски срещи. В тази връзка, френския президент посети официално София, придружен от Главния секретар по европейските въпроси, г-н Жойе през 2007 година. Освен благодарността оказана от Президента Първанов за освобождаването на българските медици в Либия, посещението имаше за цел да утвърди желанието на двете страни за създаването на стратегическо френско-българско парньорство.

Стратегическото споразумние беше сключено на 4 юли 2008 година по повод посещението на българския Министър председател в Париж. То предвижда засилване на партньорствата и френско-българското сътрудничество в дадени области, най-вече в тази на икономиката, отбраната, правосъдието и европейските въпроси. България е петата новоприсъединена страна в Европейския съюз, с която Франция подписва такова споразумение.

Посещенито на г-н Пиер Лю Люш, Главен секретар на европейските въпроси в София, на 7 и 8 септември 2009 година, както и посещението на Бойко Борисов в Париж през октомври 2009 година позволиха засилването на сътрудничеството с Франция и възможността за развитие на стратегическото партньорство между двете страни, в областта на гражданските реформи, защитата и енергетиката.

На 9-ти март 2011 година, Министърът на Външните работи, г-н Николай Младенов посети Париж за да се срещне с г-н Алан Жупе. Много български министри дойдоха в Париж през 2011 година, сред които Министърът на културата, г-н Рашидов и бившият министър на регионалното развитие г-н Росен Плевнелиев, избран за Президент на България.